środa, 11 marca 2015

Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką w Marcowej Piekarni

Ufff, w tym miesiącu udało mi się rozgrzać piekarnik i dołączyć do Piekarni Amber.
Jola z bloga Smak mojego domu zaproponowała chleb pszenno-żytni z prażoną mąką z przepisu Dany.
Prażona mąka, czemu nie?
Jakoś tak mi się wydaje, że uprażona mąka dodaje chlebom dodatkowego aromatu, ale może to tylko złudzenie:P?
Na szczęście wszystko się udało, zakalca ani śladu.
Recenzje były przychylne, więc nic nie stoi na przeszkodzie by wpisać przepis do kajeciku i korzystać z niego raz na jakiś czas.


Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką
przepis podaję za Jolą





Proporcje na 2 keksówki:

Składniki na zaczyn:

83 g zakwasu z mąki żytniej razowej (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej)
165 g mąki żytniej razowej
225 g wody
Składniki mieszamy i pozostawiamy przykryte, na 14-16 godzin w temp. pokojowej

Składniki zasmażki:

120 g mąki żytniej
300 g zimnej wody
Na rozgrzaną suchą patelnię, wsypujemy mąkę i prażymy, cały czas mieszając do uzyskania lekko brązowego koloru. Mąka nie może się przypalić! Przesypujemy na miseczkę i dolewamy stopniowo zimną wodę, energicznie mieszając łyżką albo trzepaczką. Kolor zasmażki brązowy, konsystencja papki. Przykrywamy i pozostawiamy na zbliżony czas do zaczynu (14-16 godzin).

Po tym czasie do ładnie przefermentowanego zaczynu dodajemy zasmażkę, mieszamy do dobrego połączenia składników. Po czym dodajemy:

330 g mąki pszennej typ 650
375 g wody wymieszanej z 2 i 1/4 łyżki soli
Znów mieszamy aby składniki połączyły się dokładnie i pozostawiamy na 2,5-3 godzin w dużej torbie foliowej, zawiązanej u góry. Zapobiega to wysychaniu ciasta, na powierzchni, dodatkowo tworzy się stabilna temperatura, która sprzyja fermentacji ciasta.

Po tym czasie do ładnie podrośniętego ciasta dodajemy:

600 g mąki pszennej typ 650
Dosypujemy stopniowo mąkę i wyrabiamy aż ciasto będzie odchodzić od miski i ręki (lub dokładnie mieszamy drewnianą łyżką). Pozostawiamy na 20 min., aby odpoczęło. Przekładamy do dwóch keksówek o wymiarach 30×7 cm (wysmarowanych tłuszczem i wysypanych otrębami). Wierzch wyrównujemy. Pozostawiamy do wyrośnięcia (ja wkładam keksówki do toreb foliowych). Chleb pieczemy przez 10 minut w 250 stopniach C, następnie zmniejszamy temperaturę do 230 stopni C i pieczemy kolejne 10 minut. Zmniejszamy temperaturę do 210 stopni C i dopiekamy jeszcze 25 minut. Chleb jest upieczony, kiedy postukany od dołu wydaje głuchy odgłos. Studzimy na kratce.



Detektor zakalcuchów:
Podzieliłam składniki na pół i upiekłam tylko jeden bochenek.

Zastanawiało mnie jak ma wyglądać kolor tej zasmażki? W przepisie podano, że ma być "lekko brązowa". No to prażyłam i prażyłam, nerwowo mieszając mąkę na patelni. Czy to już? Czy może jeszcze zbrązowić?! Ach, co to były za emocje! 
Tak wyglądała moja zasmażka:


Zaczyn jakoś nie chciał fermentować, chyba biedaczek miał za zimno. Pojawiło się na nim kilka nędznych bąbli:


Ze strachu przed zakalcową porażką, dodałam do ciasta 4 g świeżych drożdży i łyżeczkę cukru demerara. Ubzdurałam sobie, że takie dodatkowe składniki dodadzą kopa niemrawemu zaczynowi.

Ciasto ładnie uklepałam w keksówce o dolnych wymiarach 27 cm x 8 cm. Wierzch posypałam czarnym sezamem i płatkami owsianymi, na wzór szlaczku jaki podpatrzyłam u Gucia:P.


Niepotrzebnie się obawiałam o los bochenka. Chleb wyrósł sporo ponad foremkę.




Życzę miłych zakalczyków w prażonej mące.

45 komentarzy:

  1. mimo przeciwności losu wyrósł perfekcyjnie! dzięki za wspólnie spędzony czas i do zobaczenia w kwietniu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, nie ma to jak odrobina adrenaliny podczas przygotowywania chleba:P:P.

      Usuń
  2. też miałam chwile zwątpienia przy prażeniu, na szczęście wszystko się udało, tak jak i u Ciebie , wyrosło i smakowało - pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba niepotrzebnie tak trzęsłyśmy majtami, widziałam, że niektórzy uprażyli mąkę o wiele bardziej i też im smakowało:). Również pozdrawiam!

      Usuń
  3. Po kolorze chleba poznaję, że makę prażyłaś znaczniekrócej niż ja. nastepnym razy, gdy będę piekła ten chleb, też skrócę czas prażenia..
    Chleb masz elegancki i dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za to ja następnym razem zrobię tak jak Ty i trochę bardziej uprażę mąkę, zobaczymy jaki nada smak chlebowi. Dzięki za wspólne pieczenie i dzielenie się doświadczeniami.

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Dziękuję, no może ta skórka mogłaby być mniej wysuszona;).

      Usuń
  5. Wspaniały wypiek, z doskonałym środkiem! Dziękuję za marcowe wspólne chwile!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, to wyjątkowo wdzięczny wypiek.

      Usuń
  6. Wnętrze idealne, a i skórka pięknie prezentuje się z tymi wzorkami.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, wzorek rzeczywiście nadaje uroku, bo sama skórka byłaby jakaś nie ten teges, za bardzo wysuszona;P.

      Usuń
  7. Prażona mąka dodaje smaku , aromatu i wyglądu, to nie jest złudzenie. A dodatkowym atutem tego chleba jest wspólne wypiekanie, za co dziękuje i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No dobrze, zaczynam wierzyć, tylko następnym razem jeszcze bardziej uprażę to może i bardziej uwierzę;P. Pozdrawiam!

      Usuń
  8. Przepięknie wyrósł .... a detektor zakalców mnie powalił:) .... dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:). Rzeczywiście, detektor to znak rozpoznawczy tego blogaska, nie byłabym sobą gdybym nie opisała swoich przygód:P.

      Usuń
  9. Ślicznie Ci wyrósł. Czyli nie taki diabeł straszny ;)
    Dziękuję za kolejne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, rzeczywiście rósł jak na drożdżach. Dzikich:P:P:P.

      Usuń
  10. Pięknie Ci się upiekł :) Z tymi zakalcami w tytule bloga to z pewnością ściema ;D Dziękuję za wspólny czas w marcowej piekarni, pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och, masz rację, chyba muszę zacząć prezentować więcej przykładów zakalców. Dziękuję za wspólne pieczenie.

      Usuń
  11. Udany chleb, na pewno zjedzony z apetytem. Do następnego pieczenia i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, tak, wszystkim wyjątkowo smakował.:P Do następnego wspólnego pieczenia!

      Usuń
  12. Piękny chlebek i te posypki na wierzchu - bardzo smakowicie. dziękuję za wspólne pieczenie i do następnego razu.
    Pozdrawiam.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, wsypałam wszystko co akurat miałam w półce:P:P:P. Pozdrawiam:).

      Usuń
  13. Odpowiedzi
    1. Dziękuję, rzeczywiście wyjątkowo ładny okaz:).

      Usuń
  14. Wygląda super, a dodatek prażonej mąki niewątpliwie wzbogaca smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, na pewno wzbogaca, następnym razem trochę bardziej uprażę i mam nadzieję, że nie przedobrzę:P.

      Usuń
  15. Bardzo ładnie się prezentuje w twoim wydaniu

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyrósł znakomicie, wygląda znakomicie. Miło było razem piec:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, zawsze miło jest piec z Wami i dzielić się chlebowymi doświadczeniami:).

      Usuń
  17. Bardzo ładnie wyrośnięty bochenek z puszystym miękiszem - tylko pozazdrościć. Dziękuję za wspólny czas i do kolejnego spotkania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Guciu, ale gdzie tam zazdrościć, takie masz wypieki, że to Tobie wszyscy zazdroszczą:P.

      Usuń
  18. Piękny bochen się upiekł, dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, cieszę się, że się tak podoba.

      Usuń
  19. Pyszny chlebek..dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, to był dobry wybór, miło było razem piec takie smakołyki.

      Usuń
  20. Wspaniale upieczony! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, rzeczywiście upiekł się wspaniale, tak jak wszystkim, to był dobry przepis.

      Usuń
  21. Perfekcyjny! Udany wypiek, jak i wiele innych na tym blogu - chyba trzeba będzie pomyśleć o zmianie nazwy bloga;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, a no może w przyszłości pomyśli się nad zmianą nazwy;P.

      Usuń
  22. Jaki puchaty :) Dziękuję za wspólne wypiekanie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Eee, nie, tylko tak na zdjęciu wygląda:P. Dzięki za wspólne pieczenie:).

      Usuń
  23. Great article. I read this article properly. This is one of the best posts. Thanks sharing this article
    Redbubble,Spreadshirt uk,teefury coupon,t shirt hell,threadless us
    Teespring coupon,Teepublic coupon,80stees coupon codes

    OdpowiedzUsuń